Historik
Här nedan finner du lite bakgrundsinformation om Brf Tårpilens tillkomst och byggnation.
Byggnationen av Brf Tårpilens fastighet påbörjades 1988 och avslutades 1989. Arkitektfirman Backström och Reinius ritade husen och planlade de mellanliggande gårdarnas utformning. Diös var byggherren och Lars Johansson var projektets byggledare.
Byggnationen påbörjades med 16-husen och avslutades med 18-husen. För schaktning , pålning och byggnation anlitades genomgående lokala entreprenörer.
Marken ägdes ursprungligen av Norrtälje kommun, men Brf Tårpilen är nu ägare till tomtmarken. Kommunens mark hade som många gamla norrtäljebor berättat använts för skiftande ändamål under årens lopp. Här ordnades under vintrarna en välbesökt skridskobana som under somrarna blev till en grusad fotbollsplan. Under en period, då färjetrafiken till Finland var igång, blev marken använd som uppställningsplats för de i Finland tillverkade SAAB-bilarna.
Markförhållandena var sådana att det behövdes pålningsarbeten innan själva bygget kunde påbörjas. Husen byggdes helt på plats med gjutning och övriga konstruktionsarbeten. Det var inga färdiga betongelement etc som levererades till bygget såsom vi i dag kan se när ny byggnad uppföres här i staden. Det gula "danska" teglet som pryder våra hus blev under denna period en mycket vanlig ytterbeklädnad för byggnader här i Norrtälje.
De på den tiden gällande statliga räntesubventionerna påverkade i viss mån valet av inredningsdetaljer till lägenheterna.
Carportslängorna byggdes i sin nuvarande utformning redan från början.
Minimastersystemet som är installerat för värmeåtervinning i våra lägenheter var vid tidpunkten för byggnationen ett förhållandevis nytt system.
Separata elvärmepannor installerades för att förse husen med värme och varmvatten. Värmepannorna slopades sedermera och ersattes med nuvarande leverans av fjärrvärme från fjärrvärmeverket i Norrtälje.
Den för byggprojektet uppgjorda budgeten kunde hållas utan överskridande och de ursprungliga byggplanerna följdes helt och hållet.